728x90

Doğu Anadolu Bölgesindeki Üniversiteler

doguanadolu-universiteleri


 Türkiye haritası üzerinde bulunan Doğu Anadolu bölgesi içersin de kendini adını duyuran üniversitelerin hakkında bir kaç bilgiler sunacağımız. Bahsettiğimiz üniversiteler Türkiye Sıralamasında Üst sıralarda yer alan okullar olup içerisinde güzel bölümler olan diğer bölgedeki ile puanların düşük olup birçok üniversite adayın hayallerinde bölümleri okumasını sağlayan bir bölgemiz. Doğu Anadolu Bölgesindeki Üniversiteler Şöyledir;

Doğu Anadolu Bölgesindeki Üniversiteler 

Ataturk-anadolu-universitesi

Atatürk Anadolu Üniversitesi


Türkiye'nin en eski 7. Üniversitesi olan Atatürk Anadolu Üniversitesi, 1957 tarihinde Erzurum'da kurulmuştur. Türkiye'nin en büyük ikinci kampüsü olan Atatürk Anadolu Üniversite'si, Erzurum Ovası'nda geniş bir yer kaplamaktadır. Üniversiteye bağlı hastanesi ve Diş Hekimliği Fakültesi Hastanesi'ne dışarı ki şehirlerden çok fazla hasta gelmektedir. Bu sayede Sağlık bölümlerinde okuyan öğrenciler için her türlü vakayı görme şansı bulup uygulama yapabilmektedir. Batıyı temsil eden İstanbul Üniversitesi, Orta Anadolu'yu temsil eden Ankara Üniversitesi gibi Doğu'yu temsil edebilmesi için de Atatürk Üniversitesi açılmıştır.

Atatürk Anadolu Üniversitesi Akademik Birimleri

Üniversite'de 17 Fakülte, 6 Enstitü, 20 Yüksekokul, 16 Araştırma Merkezi bulunmaktadır. Ayrıca 2500'e yakın öğretim elemanı ile 41.000 civarı da öğrencisi bulunan Atatürk Anadolu Üniversitesi, Dünya'nın en iyi 1000 Üniversitesinden biridir. Ayrıca Farmakoloji ve Eczacılık dalında Dünya'nın en iyi 500 üniversitesi içindedir. Öğrenci değişim programları bulunan üniversitede öğrenciler farklı ülkelerde tecrübe edinme imkânı bulmaktadır. Öğrencilerin araştırmalarını doğru ve etkili bir şekilde yapabilmeleri için araştırma merkezleri ve çok geniş bir kütüphaneleri vardır. Prof. Dr. Fuat Sezgin Kütüphanesi'nde her türden kaynağın bulunduğu gibi birçok nadir esere de rastlayabilirsiniz. Aynı zamanda öğrencilerin rahat edebileceği 1200 kişilik okuma salonu da bulunmaktadır.

Üniversitenin Sosyal ve Spor Faaliyetleri

Cumhuriyet'in temellerinin atıldığı Medeniyet Şehri olarak bilinen Erzurum, tarihi ve kış sporlarıyla ünlüdür. Ayrıca Türkiye'nin ilk kış sporları enstitüsü de Atatürk Anadolu Üniversitesi bünyesinde bulunmaktadır. Kış şartlarından dolayı her ne kadar aktiviteler az olduğu sanılsa da üniversite kampüsünde vakit geçirebileceğiniz birçok tesis bulunmaktadır. Resim, heykel gibi el yeteneklerinizi geliştirebileceğiniz yetenek atölyeleri, radyo yapmak isteyenler için radyo stüdyosu ve ekipman, çekim yapmak isteyenler için çekim stüdyosu ve kamera takımı olduğu gibi okçuluk, ebru, dağcılık, edebiyat, satranç gibi kulüpleri de bulunmaktadır. Spor yapmayı seven öğrenciler için yüzme salonu, spor salonu, basketbol salonu gibi birçok alan mevcuttur. Ayrıca okulun spor takımları her yıl birçok dalda madalyayı üniversitelerine kazandırmaktadır. Zeki, atletik, ileriyi düşünebilen, kariyerini doğru tasarlayabilecek öğrenciler yetiştirmeyi amaçlamanın yanında onları araştırmaya, öğrenmeye, merak etme özelliğini edindirmek adına öğrencilerin kendilerinin hazırladığı üniversitenin kendi gazetesi de bulunmaktadır.

bingol-universitesi

Bingöl Üniversitesi

Bingöl Üniversitesi, Yukarı Fırat bölümü yani Doğu Anadolu Bölgesinde yer alan bir üniversitedir.  Anadolu'nun eşsiz tarihi ile bütünleşmiş köklü ve zengin bir tarihi bulunmaktadır. Urartulardan Asurlara ve Osmanlı devletine kadar pek çok uygarlığı barındıran şehir üniversiteyi de bu yönde gelişiminde olumlu yönde etkiler göstermiştir.  İlde tarihi eserlere verilen önem üniversitenin bilim-tarih ve teknoloji ve tabi ki girişimcilik yönünde ilerlemesini sağlamıştır. Üniversite hem akademik hem de sportif olarak gelişim göstermiştir. Görkemli sosyal tesisler ve muhteşem temiz doğası ile üniversite sizleri bekliyor.  Üniversite ve il olarak sürdürülebilir ve sürekli büyüyen insan odaklı bir hedefleri vardır. Cambridge Üniversitesi ile yabancı dil anlaşması da bulunmaktadır. Burs olanakları ile okuyan öğrencilere maddi destekler de vakıflar tarafından sağlanmaktadır. Barınma olanaklarında hem devlet yurtları hem de özel yurtlar makul fiyatlarla öğrencilere hizmet sunmaktadır.

Bingöl Üniversite'nin Akademik Birimleri

Bingöl Üniversitesi 2005 yılında kurulmuş bir üniversitedir. Üniversitenin 8 fakültesi, 2 tane yüksekokulu, 5 tane Meslek yüksek okulu ve 5 Enstitü ile faaliyetlerini sürdürmektedir.  Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Programı neticesinde üniversitede bilim ve araştırma üzerine uygulama merkezleri açılmıştır. Arıcılık, Bingöl ili araştırmaları, Biyo-teknoloji, Dil Eğitimi, Hayvan Deneyleri, Enerji-çevre-doğal afet Çalışmaları, Kariyer planlama, Tarımsal Uygulama benzeri araştırmalar gerçekleştirilmektedir. İstihdam oranını arttıran bir il olarak ilk 3 içinde yer almış aynı zamanda bilim araştırma alanında diğer üniversitelere göre büyük bir ilerleme göstermiştir. Üniversite öğrencileri kişisel gelişim adına faaliyetlere yönlendirilip yetkinlikler sağlanmaktadır.

Neden Bingöl Üniversitesi Seçmeliyim?

Bingöl Üniversitesi diğer üniversitelere nazaran geç kurulmuş olsa da kendini bilimsel araştırmalar ile geliştirerek katıldığı faaliyetler ışığında tercih edilen bir üniversite olmuştur.  Yaklaşık olarak 15 bin öğrencisi bulunan üniversite her geçen yıl öğrenci sayısını bilimsel bir üniversite sıfatıyla arttırmaktadır.  Yayın sayısına göre üniversiteler arası performans sıralamasında devlet üniversiteleri arasında 6. sırada, Doğu Anadolu Bölgesinde 15 tane üniversite arasında ise 1. sırada yer almaktadır. Üniversite kampüsü hem merkeze çok yakın olup hem de havaalanına 12 km kadar yakın bir mesafededir.

erzincan-universitesi

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi, Erzurum Atatürk Üniversite'sine bağlı birimlerin 1 Mart 2006 tarihinde Erzincan Üniversitesi adı altında birleşmesiyle oluşan bir devlet üniversitesidir. Sloganı "Anadolu'da Bir Dünya Üniversitesidir". Bir üniversite olarak kurulmadan önce Eğitim, Hukuk, Fen Edebiyat Fakülteleri ve Sağlık, İlahiyat, Refahiye, Erzincan, Tercan, Kelkit Aydın Doğan Meslek Yüksekokulları Atatürk Üniversitesi'ne bağlı olarak eğitim veren birimlerdi. Bununla beraber yine üniversite olmadan önce Kemaliye Hacı Ali Akın Meslek Yüksekokulu, Fırat Üniversitesi'ne bağlı olarak eğitim veren bir birimdi. Erzincan Üniversitesi olarak kurulduktan sonra ise içerisine dahil olan fakülteler ve yüksekokullar olmuştur. Bünyesinde güncel olarak 11 fakülte, 3 enstitü, 4 yüksekokul ve 12 meslek yüksekokulu vardır.

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi, Kafkasya Üniversiteler Birliği'ne üyedir. Ayrıca dünya üniversiteleri arasında bin üç yüz kırk sekizinci, Türkiye üniversiteleri arasında ise yirmi yedinci olmuştur. Geniş bir yemekhaneye sahip olan üniversitede altmış bin kitabın yer aldığı bir kütüphane bulunmaktadır. Ayrıca üniversitede TÖMER merkezi de mevcuttur ve dilinizi geliştirmeniz için harika bir fırsattır. Mezunlarının büyük bir kısmı eğitim alanında çalışmaktadır. Bölge olarak Yalnızbağ yerleşkesinde bulunmaktadır ve ulaşım açısından kolaylıklar sağlamaktadır. Her fakülte bir kütüphaneye sahiptir. Erzincan küçük ama çok hızlı gelişen bir şehirdir. Erzincan'da eğlence hayatı pek yoktur. Öğrenciler okul dışında doğa sporları yapma imkanına sahiptirler. Üniversitede bulunan hukuk fakültesi, Türkiye'de kurulan yedinci hukuk fakültesidir.

Şehirde Eğitim ve Yaşam

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi bünyesinde kurulan eğitim fakültesi, 2012 yılının Kamu Personeli Seçme Sınavında birinci olmuştur. Şehir dışından üniversiteye gelen öğrenciler için ise ulaşım yolları; otobüs, uçak ve tren olarak sıralanabilir. Çok pahalı bir şehir değildir, ev kiraları ve ihtiyaçlar için diğer şehirler kadar zorluk çekilmez. Üniversite içinde yer alan fakültelerin eğitimleri oldukça iyidir. En çok tercih edilen üniversiteler arasındadır. Yirmi beş binden fazla öğrencisi ve bin beş yüz yetmiş kadar öğretim üyesi vardır. Fen Bilimleri Enstitüsü, Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Sağlık Bilimleri Enstitüsü yine üniversitenin bünyesinde kurulmuş olan ve her yıl birçok öğrenciye kapılarını açan enstitülerdir. 

firat-universitesi

Fırat Üniversitesi

Elâzığ, Doğu Anadolu’da bulunan birçok zenginliğe sahip olan bir şehirdir. Bölgenin tarihi oldukça eskidir. Milattan önce 2000 yılında tarihine başlayan bölge; birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Tarihi bu kadar eskiye dayanan, çok güçlü medeniyetlere kollarını açmış güzide şehrin en önemli noktalarının başında elbette ki Fırat Üniversitesi gelmektedir.

Fırat Üniversitesi Akademik ve Araştırma İmkanları

Başta Elâzığ Yüksek Teknik Okulu olarak 1967 yılında Elazığ merkezde açılan üniversite 11 Nisan 1975’de Fırat Üniversitesi olarak kurulmuştur. 7000 metrekare fiziki alanı alanı ile bölgenin en büyük üniversitesi olarak adını duyurmaktadır. 312 bölüm ve anabilim dalında ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora seviyelerinde eğitim vermekte olan üniversite aynı zamanda bünyesinde 25 araştırma merkezi bulundurur. Mühendislik kampüsünde Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’ni bulunduran Fırat Üniversitesi; öğrencilerine kültürel zenginlik, geniş akademik kadrosuyla kaliteli bir eğitim ve güzel bir kampüs hayatı sunmakta.

Birleşmiş Milletlere üye olan üniversite, pek çok küresel yükseköğrenim ağı ile birlikte ikili ve çoklu iş birlikleri yönetmektedir. Başta Amerika Birleşik Devletleri olmakla birlikte diğer ülkelerdeki ortaklarıyla yürütülen programlarla ortak üniversitenin diploması, öğrencilerin büyük kazanımları arasında kendini gösterir. Aynı zamanda öğrenciler Erasmus ve Mevlâna gibi programlarla yurt dışı ve yurt içinde bulunan farklı üniversitelerde eğitim alma hakkına sahip olabilir; bu programlar sayesinde üniversite hayatlarına yeni deneyimler ekleyebilir, var olan çevrelerini genişleterek keyifli arkadaşlıklar kurabilirler.

Fırat Üniversitesi Sosyal İmkanları

24 saat radyo televizyonu olan, gazetesi çıkan, dev bir kütüphaneye sahip üniversitede; öğrencilerin de eserlerini sergileyebileceği bir sanat galerisi, amfi tiyatro, kafeterya, açık çay bahçesi, koşu pisti ve basketbol sahası yer alıyor. Bu imkanlar öğrencilerin çevresini, sosyalleşme imkanını önemli ölçüde arttırıyor.

Kariyer planınızda Fırat Üniversitesi yer alır ise sizi köklü bir kurum tarafından verilen kaliteli eğitim ve yapılan öğrenci değiştirme programlarıyla akademik anlamda üst düzey bir tercih yapmış olacağınızı söylememize bile gerek yok. Aynı zamanda iyi bir kültürel yapıya sahip olan Elazığ’ın şehir merkezinde bulunan geniş, çevreyle etkileşim içinde olan ve birçok öğrenci etkinliğini barındıran dinamik kampüsü size eğlenceli bir üniversite hayatı sağlayacak.

inonu-universitesi

İnönü Üniversitesi

İnönü Üniversitesi, 3 Nisan 1975 tarihinde Malatya şehrinde kurulan ilk üniversitedir. İsmini İsmet İnönü'den alır. Geniş kampüsü fakülteleri, enstitüleri, yüksekokulları, araştırma ve uygulama merkezleri, akademik birimleri barındırır. Tüm bu eğitim merkezlerinin dışında yemekhane, kantinler, kültür salonları, spor alanları da bulunmaktadır. 45 bine yakın öğrencisine ev sahipliği yapmaktadır. Eğitim alanları engellilere de yöneliktir. Üniversite, bilimselliğe, özgürlüğe, adalete, çevreye, yenilik ve yaratıcılığa, liyakat ve ehliyete, şeffaflığa değer veren yapıdadır. Üniversite, Malatya şehir merkezine 10 km uzaklıkta, Elazığ yolu üzerindedir. Ulaşım için şehir merkezine kadar uzanan trambüs ya da otobüsler tercih edilmektedir. Konaklama ise Gençlik ve Spor Bakanlığı'nca sağlanan Kredi Yurtlar Kurumu'nda gerçekleşmektedir. Kampüs yakınlarında birçok apart daire bulunmasının yanı sıra öğrenciler şehir merkezine yakın dairelerde de kalabilmektedir. İnönü Üniversitesi, güncelliğini koruyan, bilimin ve sanatın ışığında ilerleyen sürekli olarak gelişen ve ilerleyen bir kurumdur.

İnönü Akademi Birimleri

Üniversitede olmak için, üniversiteye giriş sınavından geçer bir puan alıp gerekli bölüm tercih edilir. Sınıfın kaynaşması, çevresiyle uyum halinde olması çok önemlidir. Üniversiteler sadece eğitim öğretim alanları değil; öğrencilerin sosyalleştiği, arkadaşlıklar kurduğu, kulüpler sayesinde yeteneklerini keşfettiği platformdur. Bahar şenlikleri, konserler, törenler, anma etkinlikleri sene içinde aktif yapılan faaliyetlerdir. Okunan bölüm ile paralel olarak yıl içinde yapılan geziler ile öğrencilerin bakış açıları genişlemektedir. Talepler doğrultusunda eğitim seminerleri gerçekleştirilir, konferanslar düzenlenerek öğrencilerin genel kültür gelişimleri sağlanır. Üniversite misyonuna, vizyonuna, ilkelerine ters düşmeyecek, eğitim ve gelişime katkı sağlayacak her etkinliği desteklemektedir.

Akademik Kadrosu

Öğrencilerine anlaşılır üslupla derslerini sunan öğretmenler, ders dışında da ulaşılabilir olmaktadır. Eğitim kalitesi kadar eğitimcinin de nitelikli olması önemlidir. Laboratuvarların, bilgisayar salonlarının, sınıfların, faaliyet salonlarının, kütüphanelerin etkili kullanıldığı alanlar öğrenciler ve eğitimleri için vardır. İnönü Üniversitesi, eğitim ve öğretime kıymet veren, ileri görüşlü eğitimcilere sahiptir. Akademisyenler, başarılı akademik çalışmalarının yanı sıra öğrenci yetiştirmeye de önem vermektedir. Derslerin sevilmesi için çabalayan, öğrencinin başarısı ile mutlu olan, öğrenciye değer veren akademisyenler her üniversitede olmazsa olmazdır. Danışmanlığını yaptığı öğrencilerle daima iletişim halindedir. Öğrenciyi akademik hayatı boyunca da yalnız bırakmamaktadır.

 

Kafkas-universitesi

Kafkas Üniversitesi

Ülkemizde birbirinden değerli birçok eğitim kurumu bulunmaktadır. Kars'ın en büyük şanslarından biri olan Kafkas Üniversitesi kuşkusuz bu değerli eğitim kurumlarımızın başında gelmekte. Kafkas Üniversitesi 11 Temmuz 1992 tarihinde bir fakülte ve tek programa sahip olan bir meslek yüksekokulu ile eğitim vermeye başlamıştır. Eğitim hayatına başladığı 1992 senesinde 40 öğretim elemanı ve 245 tane öğrenciye sahipti. Bugün ise kurulmuş olduğu il sınırları içerisinde birden fazla yerleşkesi vardır.

Kafkas Üniversitesi Akademik Birimleri

872 öğretim elemanı ve yaklaşık olarak 20.000 öğrenci kapasitesine sahip olması günden güne gelişmekte olduğunun ve geleceğe umutla yürüdüğünün kanıtı niteliğindedir. Kars ili sınırlarında farklı yerleşkelerde 45 akademik birime sahiptir. Bunların 11'i Fakülte, 3'ü Yüksekokul, 9'u Meslek Yüksekokulu, 1'i Devlet Konservatuvarı, 3'ü Enstitü, 18'i de Araştırma Merkezi'dir. Bulunduğu bölgenin dışındaki öğrencilere de hitap eder. Tüm bunlara ek olarak öğrencilerin eğitimi için var olan akademik personel uluslararası düzeyde eğitimi olan bilgili ve donanımlı kişilerdir. Kafkas Üniversitesi teknolojiyi ve gelişmeleri çok yakından takip ederek ve bunu eğitim hizmetine yansıtarak öğrencilerine ve eğitmenlerine çağdaş bir öğrenim sunar.

Kafkas Üniversitesi Sosyal ve Spor Faaliyetleri

Nitelikli, enerji ile dolu kampüs alanı ve yaşamı bulunmaktadır. Kapalı spor salonu, stadyumu, yüzme havuzu, tenis kortu gibi birçok sosyal alan sunar. Öğrencisi olduğunuz üniversiteden her anlamda faydalanabilmeniz için türlü fırsatlar karşılar sizleri. Eğitim aldığınız alanla alakalı donanımlı akademik personelinin yanında kendi alanınızda çalışmalar yapabileceğiniz laboratuvar imkanları vardır. Ayrıca üniversitede ki her birimde bilgisayar laboratuvarları, bilgisayarlar ve bunları aktif olarak kullanabilmeniz için internet bağlantısı bulunmaktadır. Öğrenciler için hali hazırda var olan sosyal alanlara ek olarak birbirinden farklı alanlarda öğrenci kulüpleri faaliyet göstermektedir. Kitap, Müzik, Şiir, Fotoğraf, Tiyatro ve daha nicelerinin bulunduğu bu kulüplerde öğrenciler aktif olarak çalışmalarını sürdürmektedir.

Kafkas Üniversitesi öğrencilerine rahatlıkla okuyabilmeleri için devletin vermiş olduğu kredi ya da bursların yanı sıra Kars ve Kafkas Üniversitesi Kalkınma Vakfı olarak ekonomik durumu yetersiz olan öğrencilerine imkanları dahilinde burs vererek yardımcı olmaktadır. Üniversitenin 5 yerleşkesinde de yemekhane ve barınma imkanları üst düzeydedir.

van-universitesi

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, 20 Temmuz 1982 yılında 41 sayılı hüküm kararnamesi ile kurulmuştur. Van, doğal tabiatı ve 7000 yıllık tarihi ile öne çıkmaktadır. Üniversite çok büyük olmakla beraber Van Gölü'nün kıyısında çok büyük bir araziye kurulmuştur. Üniversitede gölün kıyısında yürüyüş yapılabilecek alanlar mevcuttur. Sanat tarihi ve arkeoloji bölümlerinin mevcut olduğu üniversitede Dünyada ses getiren kazılar yapılmaktadır. Uluslararası Bilim, burada geçen çalışmaları takip etmektedir. Sanat tarihi ve arkeoloji öğrencileri birçok keşif ve çalışmalara ulaşabilmektedir. Şehirde bulunan Selçuklu Mezarlarında üniversitenin sanat tarihi ve arkeoloji bölümleri restore çalışmalarını sürdürmektedir.

Sosyal ve Spor İmkanları

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Doğu ve Güneydoğu bölgesinin en büyük spor kompleksine sahiptir. İçerisinde yarı olimpik yüzme havuzu ve bütün atletizm dallarının yapılabileceği salonlar mevcuttur. Kapalı açık tenis kortları, yelken ve su sporları için alanlar mevcuttur. Van'da üniversitenin desteği ile öğrenciler kayak merkezinde dilediği vakitte kayak yapabilmektedir. Üniversitede Türk Müziği Devlet konservatuarı, Güzel sanatlar fakültesi bölümleri bulunmaktadır. Ayrıca resim ve heykel bölümü de bulunmaktadır. Üniversitede sanat ve kültürel alanda her türlü aktivite yapılabilmektedir.

Üniversitenin Teknokenti vardır. Burada kurulmuş 32 farklı şirket bulunmaktadır. Üniversitenin şu anki amacı 3. nesil bir üniversite olabilmektir. Üniversite yeni stratejik planında girişimciliğe önem veren araştırmacı bir üniversite olmayı hedeflemektedir. Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı'nın ve Sanayi Bakanlığı'nın desteği ile Innovan Girişimcilik merkezi kurulmuştur. Van şehrinin çok büyük bir kahvaltı kültürü ve öğrencilerin yemek ürünlerine çok ucuz erişebilme imkanları vardır. Üniversitede 10 bin yatak kapasiteli yurt bulunmaktadır. Öğrenciler yurttan kampüse yürüyerek ulaşma imkanına sahiptir.

Üniversitenin Diğer Sağladığı İmkanlar

Batı bölgesinden, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesini tercih eden, maddi durumu iyi olmayan öğrencilere üniversite, uçak veya otobüs bileti sağlamaktadır. Ayrıca Van Yüzüncü Yıl Burs Koordinatörlüğü ile öğrencilere yaklaşık 300 TL burs verilmektedir. Bu üniversitenin kendi imkanları ile sağladığı bir burstur.

Yorum Gönder

0 Yorumlar