728x90

Üniversite Öğrencisi Günde Kaç Soru Çözmeli?

gunde-kac-soru-cozmeli

YKS Öğrencisi Günde Kaç Soru Çözmeli?

Üniversite sınavı yaklaştıkça sınava hazırlanan öğrenciler tarafından en çok araştırılan konulardan bir tanesi “YKS öğrencisi günde kaç soru çözmeli” sorusudur. Aslında bu sorunun doğru bir cevabı olmadığı gibi doğru bir soru da değildir. Üniversite sınavı veya herhangi bir sınavda başarılı olmanın yolu çok soru çözmekten değil sınava dâhil olan konuları iyice özümseyerek konu ile ilgili her türde soru çözmekten geçmektedir. Bu sebeple çok soru çözmekten ziyade öncelikle konuları kavramaya odaklanmak gerekmektedir. Doğru bir strateji ile sınava hazırlanmak sınavda başarının temel şartıdır. Bunu sağlayabilmek için bu işi meslek edinmiş tecrübeli rehber öğretmenlerden yardım alarak mükemmel bir sınav hazırlık stratejisi oluşturmanız tavsiye edilmektedir.

Sınav Soruları için Strateji Oluşturmak

İyi Bir YKS Hazırlık Stratejisi Geliştirmeli

Tüm faaliyetlerde olduğu gibi sınav başarısı içinde öncelikle iyi bir motive gerekmektedir. İyi bir motive ile beraber iyi bir YKS hazırlık ile istediğiniz üniversitenin kapılarını sonuna kadar açabilmek mümkün olabilmektedir. İyi bir strateji belirleyebilmek için yapmanız gerekenler indirgenerek aşağıda belirtilmiştir.

  • İlk olarak hedef belirlediğiniz üniversitenin tavan ve taban puanları bulun.
  • Bu puana erişebilmek için hangi alanlara odaklanmanız gerektiğini araştırın.
  • Bundan sonra gerek ücretli gerekse ücretsiz denemelere katılın. Bu denemeler sonucunda yapılan analizlere bakarak hangi konularda eksik hangi konularda iyi olduğunuzu belirleyin.
  • Sınava kadar elinizde kalan sürenin ne kadar olduğunu hesaplayın.
  • Kendinizi sıkmayacak ancak çokta rahat bırakmayacak ortalama günlük bir çalışma süresi belirleyin.
  • Hesapladığınız elde kalan süre ile günlük çalışma sürenizi kullanarak kapsamlı bir çalışma takvimi yapın.
  • Bu takvimin içine YKS öğrencisi olarak eksik olduğunuz konulara ağırlık verecek şekilde derslerinizi yerleştirin. Programı yaparken hiçbir konuyu atlamamaya dikkat edin.
  • Yaptığınız takvimde tam öğrenmeyi sağlamak için sadece konu çalışması değil konu ile ilgili testleri ve genel deneme için süreleri de belirtin.
  • Bu şekilde hazırladığınız programı odanızda görebileceğiniz bir yere iliştirerek günlük olarak takip edin.

YKS Konuları Tam Özümsenmeli

Soruları çözebilmek için öncelikle ilgili dersin konusuna hâkim olunması gerekmektedir. Konu tam olarak kavranmadan soru çözülmeye girişilmesi sorunun cevabının bulunamamasına sebep olacağı gibi aynı zamanda moral bozukluğuna ve başaramayacağım kaygısına sebep olabilmektedir. Bu sebeple tam öğrenme olmadan kesinlikle soru çözme yoluna gidilmemelidir. Tam öğrenme gerçekleştirildikten sonra çözülecek her soru sizleri hedefinize daha da yaklaştıracaktır. YKS konuları tam öğrenme sağlayabilmek için;

  • Sınavda sorumlu olan konular ÖSYM’nin resmi sitesinden öğrenilmelidir.
  • Sözel konular için ders konuları bir defa ilgili ders kitabından okunarak önemli yerlerin altları çizilmeli ve konuları unutmamak için düzenli aralıklarla gözden geçirilerek bol tekrar edilmelidir.
  • Sayısal ders konuları öncelikle iyice anlaşılmalı, bunun için ders kitabı, yardımcı yayınlardan istifade edilmelidir. İmkân var ise öğretmenlerden yardım istenmeli yok ise konu ile ilgili videolar seyredilerek konular iyice anlaşılmalıdır.
  • Konular iyice anlaşılınca geçmiş senelerde çıkan sorular üzerine odaklanılarak hangi tipte soruların çıktığı anlaşılmalıdır.
  • İlk başlarda zamana karşı soru çözmekten ziyade doğru seçeneği bulabilmek için çalışmalar yapılmalıdır.
  • Son olarak sürat arttırıcı çalışmalar ile süreye karşı YKS soruları çözme yeteneği geliştirilmelidir.
sınava disiplinli çalışmak

Disiplinli Çalışma

Her sınavda olduğu gibi YKS sınavında da başarılı olmak için disiplinli çalışmak gerekmektedir. Plansız ve programsız yapılacak herhangi bir çalışma başarıdan çok başarısızlığa sebep olacaktır. Bu sebeple bir program ve plan içerisinde düzenli yapılan çalışmalar kesinlikle başarıyı da beraberinde getirecektir. Disiplin bir çalışma için;

  • Hazırlanan YKS çalışma programına sadık kalınmalı,
  • Herhangi bir sebeple aksayan program revize edilmeli,
  • Dengeli beslenmeye dikkat etmeli,
  • Uyku düzenini bozan bir çalışmadan kaçınılmalı, özellikle zihnin en çok açık olduğu sabah saatlerini en iyi şekilde değerlendirmek için erken saatte kalkılmalı,
  • Özellikle sözel ders çalışmalarından bir gün önce öğrenilen konular kısaca gözden geçirilerek hafızaya tam olarak yerleşmesi sağlanmalıdır.

İyi Bir Çalışma Ortamı

İstenen sonuçları alabilmek maksadıyla yapılacak çalışma ve YKS soru çözme için çalışma ortamınızı da düzenlemeniz tavsiye edilmektedir. Her şeyden önce çalıştığınız oda atölye olarak kabul edilmeli ve üretimin çıktısı olan tam öğrenmeyi engelleyen unsurlar için gerekli tüm önlemler alınmalıdır. İyi bir çalışma ortamı sağlamak için;

  • Çalışma odası içerisinde dikkat dağıtıcı herhangi bir eşya (televizyon, gürültülü çalışan elektronik eşya gibi) bulundurulmamalıdır.
  • İyi bir aydınlatma sağlamak için mümkünse çalışma masasında bir masa üstü lamba bulunmalıdır.
  • Çalışma masasının üzeri her zaman temiz ve tertipli tutulmalı, çalışma masası ders çalışma isteğini tetiklemelidir.
  • Oda düzenli olarak havalandırılmalıdır. Aksi takdirde havasız bir ortam uyku yapabilmekte, zihnin açık olmasını engellemektedir.
  • Oda sıcaklığı ne çok soğuk ne de çok sıcak olmalı, normal bir sıcaklıkta olmalıdır.
  • Ders çalışırken dikkat dağıtıcı ana unsur olan akıllı telefonlar mutlaka oda dışında bırakılmalı, mümkünse kapalı tutulmalıdır.
Düzenli Test Çözmek

Deneme Çözümleri

YKS öğrencisi sınava tam bir hazırlık için gerek temin ettiği deneme sınavlarından gerekse çeşitli dershanelerin hazırladığı deneme sınavlarına girerek puanını yükseltmelidir. Bu deneme sınavları mutlaka sınavın yapılacağı sınav başlangıç saatine ve sürelerine uygun olarak yapılmalıdır. Tüm sınav kuralları tatbik edilerek yapılan deneme sınavları YKS için bir antrenman olarak görülmelidir. Deneme sonuçları mutlaka iyi analiz edilmeli, eksik konular tespit edilmelidir. Tespit edilen bu eksik konular gerek geri besleme şeklinde gerekse çalışma programında yapılacak revizeler ile öğrenilerek tamamlanmalıdır. Eksik olunan konuların üzerine ısrarla gidilerek tam öğrenme sağlanmalıdır.

Tam Öğrenme Sağlanmalı

Tam öğrenme sağlanarak çeşitli yayınlardan çeşitli tiplerde sorular çözülerek sınavlara hazırlığa devam edilmelidir. Tam olarak konular kavranmadan veya tam öğrenme gerçekleştirilmeden soru çözümüne geçilmesi boşa harcanmış zamana sebep olmaktadır. Bu yüzden konu iyice öğrenmeden YKS soruları kitapçıklarına bakılmamalıdır. Tam öğrenme ile birlikte yapılacak soru çalışmaları için adet verebilmek oldukça zordur. Bunun kararını öğrenci kendisi verebilmelidir. Öğrenci karşılaştığı her soruyu istenen zamanda çözebilecek bir konuma gelmiş ise artık o konu veya ders ile ilgili daha fazla çalışma yapmaya gerek kalmamış demektedir. Eğer öğrenci bir konuda tam olarak yetiştiğini düşünüyor ve verilerde bunu gösteriyorsa çalışma gayreti ve zamanı diğer konulara aktarılmalıdır. Tabi burada unutulmaması gereken bir hususta tam öğrenilen bu konular veya dersler program dışına alınmamalı, bu konularda düzenli aralıklarla soru çözülmeye devam edilerek hatırlanması sağlanmalıdır.

İstirahat Etmeyi İhmal Etmeyin

Sınavlardaki başarısızlığın temel nedenlerinden biri verimli çalışma sağlanmamasıdır. Verimli çalışma, durmaksızın ara vermeden bir çalışma olarak düşünülmemelidir. Verimli çalışma; bir YKS hazırlık çalışma plan ve programı dâhilinde disiplinli bir anlayış içerinde yapılan öğrenme anlamına gelmektedir. Bu plan içerisinde konu kavrama çalışmaları, sınırlı sayıda test çözümleri, tam süreli denemeler, istirahatler ve roman okumaları gibi aktiviteler de bulunmaktadır. Gerekli dinlenmeler yapılmadan yapılan çalışmaların gerekli verimi sağlamadığı gibi yılgınlığa ve motivasyon kayıplarına sebep olduğu unutulmamalıdır.

Sonuç olarak yüksek öğretim kurumları sınavına hazırlık kapsamındaki hedef çok soru çözmekten ziyade iyi hazırlanmış bir çalışma programı takip edilerek verimli bir çalışmanın yapılmasıdır. Tecrübelerin eğitimcilere gösterdiği sonuç olan tam öğrenme sağlanmış verimli bir çalışma ile normal kapasiteli olan tüm YKS öğrencileri bu sınavda istedikleri bölümü kazanabilmektedirler. Ayrıca iyi bir hazırlık sonunda sınav gününden bir süre önce yapılan zihin dinlendirme ile sınav günü stres yapmadan sınav salonuna giden öğrencilerin daha başarılı olduğu söylenebilmektedir.

 

Yorum Gönder

0 Yorumlar