728x90

Ders Çalışırken Sıkılıyorum Ne Yapmalıyım?

ders çalışmak

Ders Çalışırken Sıkılıyorum Ne Yapmalıyım?

Öğrencilik hayatında yapılması gereken bir takım sorumluluklar bulunmaktadır. Nitekim bunlardan birisi, belki de en zoru ders çalışmaktır. Okuldaki öğrenim hayatında başaralı olmak ve geleceği şekillendirmek için yapılan bu çalışmalar kimi zaman bazı öğrenciler için sıkıcı bulunabilmektedir. Bu durumda da bu öğrencilerin aklına ‘’ders çalışırken sıkılıyorum, ne yapmalıyım’’ tarzında sorular gelecektir.

Öncelikle bu durumu hemen hemen tüm öğrenciler hayatlarının bir döneminde yaşamışlardır ve bu oldukça doğaldır. Çünkü insan beyni ders çalışmaktansa oyun oynamaktan ve zihni oyalayan şeylerden hoşlanır. Bu da çocuğun zihnine yerleşir ve o masanın başına geçmesini zorlaştırır. Bu durumu yaşayan çocuklar ve velilerin öncelikle aşağıdaki yönergeleri takip etmesi gerekir.

Ders Çalışırken Hedefe Yönelik Çalışın

Çocuklar, çalışma esnasında genellikle akıllarından ‘’ben neden ders çalışıyorum?’’ sorusunu geçirecektir. Bu durum genel itibariyle hedefi olmayan ve ders çalışmasının nedenselliğini kuramayan çocuklarda görülür. Burada yapılması gereken en önemli şey bir hedef belirlemektir. Çünkü insan beyni bir hedef doğrultusunda çalışırsa hem o çalışmadan daha fazla keyif alır hem de çalışmasının verimini arttırır.

Örnek olarak doktor olmayı bir hedef haline getiren bir öğrenci her ders çalışmasından önce bunu kendine hatırlatırsa kendini motive etmiş olur. Bu hedefi ders çalışma masasının karşısına asmak da etkili bir yöntemdir. Her çalışma faaliyetinde karşısındaki hedefi gören çocuk, bu çalışmanı bir amaç doğrultusunda gerçekleştirdiğini düşünür ve kendini motive eder.


İlginizi Çekebilir: Feynman Tekniği


Ders Çalışmaya Sevdiğiniz Dersten Başlayın

Ders çalışırken sıkılmanın bir diğer nedeni de ders çalışmaya keyif alınamayan derslerden başlanılmasıdır. Her öğrencinin çalışmayı diğerlerinden daha çok sevdiği birtakım dersler vardır. Bu derslerden çalışma faaliyetine başlamak ders çalışma isteğini de büyük ölçüde arttıracaktır.

Ancak bu durumda çalışılmayı sevilmeyen dersleri de arka plana atmamak gerekir. Bu durumu önlemek için de sevilen bir dersten çalışılmaya başlanıldığı zaman sonraki dersin çalışılmaktan keyif alınmayan ders olması daha doğru olacaktır. Böylece bir örüntü oluşturularak ders çalışmaya yönelik isteğin arttırılabilmesi sağlanır.

etkili ders çalışma

Ders Çalışma Metodunuzu Değiştirin

Ders çalışırken genelde eskiden beri kullanılan metotlar kullanılır ve çok aksi bir durum olmadıkça değiştirilmez. Ancak ders çalışma konusunda bir isteksizlik varsa bu durumun da gözden geçirilmesi gerekir.

Örneğin mola vermeden uzun saatler çalışılıyorsa bu durum öğrenme faaliyetlerinin daha az etkili olmasına yol açacağı gibi ders çalışma konusunda isteksizliğe de neden olabilir. Bu durumda pomodoro gibi belli bir süre çalışmadan sonra mola vermeye dayanan çalışma metotlarının değerlendirilmesi daha doğru olacaktır. Aynı zamanda molalarda çalışmanın bir karşılığı olarak öğrenciye küçük sürprizler hazırlamak da motivasyonu arttırarak da istekle çalışmayı sağlayacaktır.

Ders çalışma metodu denince akla gelen bir diğer husus çalışma anında yapılan faaliyetlerdir. Kimi öğrenciler müzik dinleyip ders çalışmayı seçerken kimi öğrenciler daha sakin bir ortamı tercih etmektedir. Bu durum tamamen öğrencinin kendisiyle alakalıdır. Ancak önerilen müzik dinlemeyi sözel dersler yerine sayısal derslerde yapmaktır. Müzik seçiminde de dille söylenmeyi gerektirmeyecek, daha çok beyinde çalışmayı harekete geçirecek seçimlerin yapılması daha sağlıklı olacaktır.

Grup Halinde Çalışın

Tek başına ders çalışmak kimi öğrencilere motivasyon düşüklüğüne ve dolayısıyla ders çalışmaktan sıkılmaya yol açabilir. Bu durumu önlemek için yapılması gereken arkadaş grupları halinde çalışmak olacaktır. Eğer arkadaş grubuyla bir araya gelinemiyorsa kütüphane gibi sosyal ortamlara girmek de etkili bir çözümdür. Kendi halinde ders çalışan öğrenciye nazaran bir grubun içerisinde olmak yalnız olma hissini götürecek ve ortak bir faaliyette bulunmayı sağlayacaktır. Ayrıca arkadaş grubundan sosyal destek almak kişinin kendisini daha iyi hissetmesine vesile olacaktır.

Ancak çalışma grubunda kıyaslama yapmak faydadan çok zarar getirecektir. Çünkü her çocuğun çalışma kapasitesi ve başarı ölçütleri farklı olabilir. Arkadaş gruplarını motivasyon ve sosyalleşme aracı olarak kullanmak daha doğru olacaktır.

Arkadaşınıza Anlatır Gibi Sesli Çalışın

İnsan insanın kurdudur sözü bir nevi öğrenci öğrencinin kurdudur gibi de düşünülebilir. En az pomodoro kadar etkili olan bu yöntemde çalışılacak olan dersin kısa bir özeti hazırlanır. Bu özet, sesli bir şekilde sanki karşıda biri varmış gibi anlatılır. Bu anlatımda da karşıdaki hayali kişinin daha kolay anlaması için çok basit cümleler kurulur. Böylece öğrenci kendi kendine pratik yaparak bilgileri zihnine işlemiş olur. Bu yöntemin bir diğer artısı, özet çıkarıldığı için gereksiz bilgiler çıkarılmış bir şekilde notlar daha verimli olur.

YouTube Gibi Mecralardan Destek Alın

İçerisinde her türlü videonun bulunduğu YouTube ortamında ders içerikleri de oldukça önemli bir yer tutuyor. Burada her sınıf düzeyinin her konusu farklı öğretmenler tarafından öğrencilerin karşısına ücretsiz bir şekilde sunuluyor. Ders çalışmaktan sıkılmış bir öğrenci burada kendisine en yakın gelen hocayı dinleyip çalışmasını daha zevkli hale getirebilir. Eğer anlatma tekniği öğrencinin hoşuna gitmediyse kolayca diğer öğretmenler arasında seçim yapabilir. 

Yorum Gönder

0 Yorumlar